HOME

 

WERKGEBOUW HET VEEM, 1983-1993

Aan de Amsterdamse Houthavens liggen twee pakhuizen. Ze zijn door een groep kunstenaars en ondernemers verbouwd tot een bedrijfsverzamelgebouw.

Architectuur speelt een belangrijke rol bij de tot standkoming van dit project. De ontwerpbeslissingen worden in gezamenlijk overleg genomen. Ook de uitvoering wordt gezamenlijk gedaan. De gebouwen liggen tussen de havenkade en een ontsluitingsweg van het stads-centrum.

De totale oppervlakte van het gebouw is 10.000 m2. Uiteindelijk biedt het gebouw plaats aan 60 bedrijven, werkplaatsen, kantoren, ateliers en 1 theater. Bij het ontwerp staat het behoud van het bestaande gebouw voorop. Zo is voor de verbouwing bouwmateriaal gebruikt dat uit het gebouw zelf komt. Om het idee van een collectieve onderneming te versterken is gekozen voor een straatkarakter van de openbare ruimte: ruime gangen, vides en trappenhuizen De zelfwerkzaamheid van de gebruikers is bepalend bij de ontwerpkeuzes. Bijvoorbeeld; het bouwmateriaal. Het gebouw laat zware belastingen toe en daarom kunnen de ruimtescheidende wanden gemaakt worden van kalkzandsteen. Dit materiaal kan worden verlijmd en dat is door de "amateur"-bouwers goed uit te verwerken.

trapdetail